EUS/EBUS
Het EBUS-longonderzoek is een echografisch onderzoek van de luchtwegen en brengt duidelijkheid of er kankercellen in de lymfeklieren tussen de longen zitten. EBUS staat voor Endo Bronchial Ultra Sound. Het onderzoek wordt zowel bij goedaardige als kwaadaardige afwijkingen uitgevoerd. Het helpt een diagnose te stellen of het juiste stadium van longkanker te bepalen.
Bij het EBUS-longonderzoek wordt gebruik gemaakt van een endoscoop, die ingebracht wordt via de luchtpijp. Dit is een flexibele slang met een klein echo-apparaatje dat onhoorbare geluidsgolven uitzendt. De geluidsgolven worden teruggekaatst en zo kan de specialist de klieren en het weefsel daaromheen in beeld brengen. Daarnaast kan de specialist via de endoscoop met een naald weefsel wegnemen voor nader onderzoek.
Een EBUS-onderzoek is nauwkeuriger dan een bronchoscopie. Bijna alle klieren zijn te beoordelen. Het EBUS-onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal EBUS-team, bestaande uit een longarts, sedationist en een bronchoscopieassistente. Lees meer over het EBUS-longonderzoek in de folder.
EUS
De afkorting EUS staat voor Endo-echoscopische Ultra Soud. Een EUS is een echografisch onderzoek van de slokdarm. Tijdens dit onderzoek bekijkt de longarts de ruimte naast de slokdarm. Dit is de ruimte tussen hart en longen. Ook wordt klierweefsel voor onderzoek afgenomen. Tijdens het onderzoek wordt een gastrocoop (een kijkinstrument) in de slokdarm ingebracht met daarop een echografietoestel. Meer weten over het EUS-onderzoek? Lees dan de folder.
Mutatie-onderzoek bij longkanker
Als er weefsel of cellen afgenomen zijn, dan wordt dit opgestuurd naar de patholoog-anatoom. Deze onderzoekt de cellen of het weefsel om te beoordelen of er sprake is van longkanker en zo ja welk type longkanker. De uitslag van dit onderzoek is in principe na vijf werkdagen bekend, tenzij aanvullend onderzoek door de patholoog-anatoom nodig is zoals mutatie-onderzoek.
Bij mutatie-analyse wordt onderzocht of in een gevonden tumor sprake is van bepaalde mutaties. Mutaties zijn veranderingen in de eigenschap van een cel. Op basis van de uitslag van het mutatieonderzoek kan de longarts vaststellen of de tumor mogelijk gevoelig is voor bepaalde doelgerichte behandelingen. Indien er een mutatie-analyse uitgevoerd wordt, duurt het een tot twee weken totdat de uitslag bekend is.