NieuweCT-BeoordelingRadioloog-header

CT-scan

Voor het in beeld brengen van organen en weefsel, wordt gebruik gemaakt van de CT-scan. Hierbij worden door middel van röntgenstraling meerdere dunne dwarsdoorsneden van het lichaam gemaakt. U merkt tijdens de scan niets van het onderzoek. Na het onderzoek worden de beelden beoordeeld door de radioloog. Uw specialist zal de uitslag met u bespreken.

 

Contrastvloeistof

Voor het maken van een CT-scan kan het gebruik van contrastvloeistof nodig zijn. Dit zorgt ervoor dat bepaalde elementen duidelijker afgebeeld worden. Meestal wordt deze vloeistof tijdens het onderzoek in een bloedvat gespoten.

 

 

 

 

Hypermoderne CT

De afdeling radiologie is in het bezit van een hypermoderne CT. Deze CT-scanner beschikt over iteratieve reconstructie, waarmee betere beeldkwaliteit is te behalen en een dosisreductie van meer dan 50%. Deze CT-scan levert een bijna vergelijkbare stralingsbelasting op als bij een röntgenfoto, met een net zo scherp en contrastrijk 3D-beeld als bij normale dosis CT-scans. Hierdoor dragen de scans minder risico’s met zich mee en dat is een groot voordeel. Door betere beeldkwaliteit is ook minder intraveneus contrastmiddel nodig.