Symptomen en klachten longkanker

De functie van de longen

Longen zijn nodig om goed te kunnen ademen. Bij gezonde longen gaat dit vanzelf. De lucht met zuurstof die we inademen, komt via de keelholte en de luchtpijp in de longen. De luchtpijp vertakt zich eerst in tweeën en loopt daarna uit in steeds kleinere buisjes (de luchtwegen). Aan het einde van deze buisjes zitten miljoenen longblaasjes. De ingeademde zuurstof gaat door de flinterdunne wanden van de luchtwegen en longblaasjes naar de bloedvaten. Zo komt er zuurstof in het bloed. Het hart pompt het bloed met zuurstof rond, waardoor elk deel van het lichaam wordt voorzien van zuurstof.

 

De longen helpen ook bij de afvoer van koolzuurgas. Dit gas gaat vanuit het bloed door de flinterdunne wanden van de luchtwegen en longblaasjes naar de longen. Bij elke uitademing ademt u het koolzuurgas uit.

 

De longen hebben nog een laatste functie, namelijk in de afweer van het lichaam. In de kleine luchtwegen wordt slijm aangemaakt wat afweercellen bevat. Virussen en stof blijven hierin hangen en door hoesten weer uitgestoten.