Longkanker Longkankercentrum St Jansdal uitzaaiingen

Wat is longkanker?

Longkanker is het vierde meest voorkomende kankersoort in Nederland. Bij longkanker groeit er een kwaadaardig gezwel (tumor) in het longweefsel.

 

Celdeling 

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit cellen, waarin erfelijk materiaal zit. Die cellen vermenigvuldigen zich steeds, zodat afstervende cellen vervangen kunnen worden door nieuwe. Bij longkanker gaat er iets mis met de celdeling. Bij longkanker ontstaan er foute cellen die zich te snel gaan delen. Op een gegeven moment vormen deze cellen samen een kwaadaardig gezwel: een tumor. Dat is wat kanker is.

 

Longcarcinoom 

De medische term voor kanker is carcinoom. Bij longkanker heet dit longcarcinoom. De tumor kan door ander lichaamsweefsel heen groeien. Er kunnen cellen van de tumor losraken. Deze kankercellen kunnen via het bloed of de lymfe ergens anders in het lichaam terecht komen. Hier kunnen de cellen zich nestelen en uitgroeien tot nieuwe gezwellen. Dit zijn uitzaaiingen. Net als andere vormen van kanker, is longkanker niet besmettelijk. 

 

Op onze site proberen we u meer informatie te verschaffen over longkanker, zoals de soorten longkanker, de symptomen van longkanker en de behandeling van longkanker.