Behandeling longkanker chemotherapie

Chemotherapie als behandeling bij longkanker

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen, de zogenaamde cytostatica. Dit zijn medicijnen die een celdodend effect hebben of de celdeling remmen. Het voornaamste doel van chemotherapie is verspreiding van longkankercellen tegen te gaan of de groei van de cellen te remmen. Vaak wordt voor chemotherapie een combinatie van verschillende medicijnen gebruikt om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Deze medicijnen hebben elk een eigen werking en ook specifieke bijwerkingen. Juist de combinatie versterkt vaak de werking van de afzonderlijke middelen.

 

Chemotherapie kan per infuus of per tablet worden toegediend. De cytostatica komen vervolgens in het bloed terecht en kan zo elk deel van het lichaam bereiken. Kankercellen reageren verschillend op de chemotherapie. Ook kan het zijn dat chemotherapie gecombineerd wordt met een andere behandeling zoals bestraling.

 

Bijwerkingen chemotherapie

Helaas heeft chemotherapie ook effect op de snel delende gezonde cellen zoals hoofdhaar, darmslijmvlies en beenmerg. Hierdoor kunnen verschillende bijwerkingen optreden. Omdat gezonde weefsels zich kunnen herstellen van de beschadiging door chemotherapie, zijn deze bijwerkingen meestal tijdelijk.

 

Chemokamer

Longkankercentrum is onderdeel van ziekenhuis St Jansdal. Het ziekenhuis beschikt over een speciale chemokamer om patiënten in een sfeervolle omgeving chemotherapie te kunnen geven. Lees meer over de chemokamer.